- NoSalt.nl - https://www.nosalt.nl -

Courgette uit de oven

Courgette uit de oven

Gegratineerde courgette uit de oven

Courgette er zijn zoveel recepten met courgette: gevulde courgette [1], gewokte courgette. Dit is een recept waar de courgette de oven in gaat en we het zout in het recept hebben verminderd door andere kaas te gebruiken. Verder gebruiken we kruiden zonder zout en voegen we geen zout toe.

Emmentaler i.p.v. Jonge, belegen of oude kaas

Jong belegen kaas heeft een natriumgehalte van meer dan 800 mg per 100 gram. Indien je Emmentaler gebruikt of Gruyère in plaats van jong belegen kaas, dan verminder je het natriumgehalte al met de helft!

Dat is best veel, door alleen al een andere kaas te kiezen. Bij elke kaasboer of supermarkt verkopen ze beide kazen, Gruyère en Emmentaler. Liggen ze niet in het schap vraag er dan even na. Je kan de kaas ook geraspt kopen in een zakje, maar ik ben altijd een voorstander van verse kaas die je zelf heel makkelijk kan raspen, het is ook zoveel lekkerder.
Zoveel heb je niet nodig voor dit recept, dus koop wat meer kaas, rasp de kaas in zijn geheel en de kaas die over kan je in kleine porties invriezen, zo heb je altijd geraspte kaas met minder zout in huis. Slim!

Courgette in de oven

Bijgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

400 g courgetteCourgette NoSalt [2]

versgemalen peper

1/2 theelepel Italiaanse kruiden

2 eetlepels geraspte Emmentaler [3] of Gruyère

1 eetlepel natriumarme paneermeel [4]

10 g ongezouten boter [5]

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaal in.

Was de courgettes, snijd de uiteinden eraf en snijd de rest in plakjes van ca. 1/2 cm. Breng een pan met water aan de kook en voeg de courgetteplakjes toe en laat 3 minuten zachtjes koken. Laat de plakjes uitlekken in een vergiet. Leg de uitgelekte plakjes courgette dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal. Bestrooi de plakjes courgette met de versgemalen peper, Italiaanse kruiden. Vermeng de geraspte kaas met het natriumarme paneermeel [4]. Verdeel het kaas / paneermeel mengsel over de courgettes en leg hier en daar een vlokje boter. Zet de schaal in de oven voor 10-15 minuten totdat het een mooi bruin korstje heeft.

Tip: serveer meteen met een lekkere gehaktbal en wat aardappels.

Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥