- NoSalt.nl - https://www.nosalt.nl -

Natriumarme saus met vissticks

Natriumarme saus met vissticks

Natriumarme saus met vissticks

Hoe lekker is dat? Een gebakken visje van de viskraam, of bij de visboer als je net even in het dorp of in de stad bent en je komt langs de viswinkel waar iedereen een frietbakje vol met kibbelingen heeft.

Het is zó op en top Hollands en daarom houden we er waarschijnlijk ook allemaal van. En natuurlijk vinden we de saus die erbij komt ook zo lekker. Ja, wat houden we toch van onze snacks op straat.

Natriumarme saus met vissticks

Maar als je zoutarm eet of helaas het beter voor je is om zoutarm, natriumarm te eten dan zijn dit de snacks die veel zout bevatten. Het is het beslag waar de vis in gebakken is, daarna worden er nog wat kruiden overheen gestrooid en dán nog de overheerlijke saus. Alles bij elkaar is het lekker smullen, maar helaas ook zó zout.

Dus neem van mij aan een gebakken visjes kan je makkelijk eten, maar thuis als je hem zelf klaarmaakt, het voordeel is dat je het dan ook vaker kan eten, want een gebakken vis kan prima in een zoutarm dieet.

Wat heb je nodig? Witvis dat is zeker, vroeger werd het van kabeljauwwangen gemaakt nu van allerlei soorten vis. Kabeljauw is niet meer zo goedkoop, dus koop wat je lekker vindt of wat in de aanbieding is.

Ik maak het onderstaande zo simpel mogelijk, er zijn natuurlijk veel variaties te maken, maar als je dit gerecht vaker eet, dan merk jezelf wel dat je gaat experimenteren met verschillende soorten vis en kruiden.

Natriumarme saus met vissticks

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten vissticks

400 g kabeljauw (of andere witvis)

1 ei

3-4 eetlepels bloem

eventueel kruiden zoals chili vlokken, Italiaanse kruiden zonder zout (oregano, tijm, dille)

eventueel een partje citroen

Bereidingswijze

Snijd de vis in stukken in de grootte die je wilt hebben en haal deze door de bloem, dan door het ei en paneer deze met paneermeel, daarna bak je de vis om en om in de pan. Dit is veel gezonder dan bakken in de frituur en ook makkelijker. Geen frituurlucht die je ruikt in de keuken of garage (waar de frituur meestal neer wordt gezet).

Wil je een extra laagje op de vissticks, herhaal dan de stappen van bloem, ei en paneermeel. Laat de vis even 5-10 minuten ‘drogen’ alvorens de vissticks voor de tweede keer te paneren.

Wil je wat meer pit in de vissticks? Voeg dan wat chilivlokken, aan de bloem toe.
Hou je meer van Italiaans? Roer dan tijm, oregano en wat dille door de bloem.

De saus voor bij de vis is remoulade saus, vaak wordt deze verward met de ravigottesaus, welke op basis van olie en azijn wordt gemaakt, terwijl de remouladesaus op basis  van mayonaise wordt gemaakt.

Ik heb van de remoulade een hele makkelijke zoutarme variant gemaakt wat de saus helemaal niet meer doet lijken op de oorspronkelijke remoulade saus, maar om het super simpel te houden én ook nog eens zoutarm, dan is dit een voortreffelijke optie.

Ingrediënten sausnatriumarme mayo [1]

2 eetlepels (natriumarme) mayo [2]

2 eetlepels yoghurt

2 natriumarme augurken

Eventueel hardgekookt eitje

Bereidingswijze

Meng 1 eetlepel (natriumarme) mayo met 1 eetlepel yoghurt. Snijd twee grote natriumarme augurken in hele kleine stukjes en voeg toe aan het mayo en yoghurt mengsel. Meng door de saus een hardgekookt eitje naar wens

Voilá, hierbij een super simpel natriumarme saus die erg goed smaakt bij de gebakken vis. Door de yoghurt is de saus wat dun, maar daardoor ook wat frisser en minder vet.

Wil je een ietwat vollere smaak aan de saus geven, prak dan een hard gekookt eitje door de saus. Is het zomer en heb je verse kruiden in je keukenraam staan of in de tuin? Super! Meng er wat fijngesneden peterselie, dragon en bieslook doorheen. De saus ziet er ook meteen een stuk gezelliger uit!

augurken natriumarm [3]Natriumarme augurken vindt je in de supermarkt bij de dieetproducten, kan je ze niet vinden geen nood, gebruik dan gewone augurken. Omdat je de vis niet zout, geen extra zout in het beslag doet en niet in de saus is het altijd beter dan een bakje gebakken kibbeling bij de visboer. Maar vergeet niet, je eigen vers gebakken visje is zoveel lekkerder en ook nog eens goedkoper. Dit gerecht kan je elke week wel eten want het past prima in je eetpatroon.

Tip: Benieuwd over de vis van de vissticks uit de supermarkt? De Keuringsdienst van Waarde [4] heeft een item hierover gemaakt. Ook al komt dit niet in de uitzending naar voren, de vissticks bevatten natuurlijk meer zout dan zelfgemaakte vissticks van NoSalt.

Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥