- NoSalt.nl - https://www.nosalt.nl -

Pesto maken met minder zout, zo doe je dat!

Pesto maken met minder zout uit de vijzel

Pesto maken met minder zout, zo doe je dat!

Pesto, tegenwoordig is de pesto ook in ons land ingeburgerd, net zoals tapenade die we jaren geleden in elk restaurant op tafel kregen (waar is dit eigenlijk gebleven, want er is niets voor in de plaats gekomen?).

Maar we hebben het over pesto, hoe maak je je eigen pesto? De klassieke pesto wordt natuurlijk gemaakt met basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse en Pecorino kaas, smeuïg gemaakt met extra vierge olijfolie.

Pesto maken met minder zout

Pesto is in de supermarkt en eigenlijk in alle delicatessen winkeltjes te krijgen, heb je ooit de echt zelfgemaakte pesto gemaakt in de vijzel geproefd, dan wil je niet meer anders. Moet je op zout letten? Dan zijn de pesto potjes uit de winkel uit den boze, want daar zit veel te veel zout in en de smaak is echt niet te vergelijken met de zelfgemaakte pesto.

Pesto is zeer makkelijk te maken, het enige wat je nodig hebt is een keukenmachine of vijzel om alles tot een mooie smeuïge pasta te draaien of vijzelen. Dit is zeker een vriezer friendly top 10 recept.

Basilicum gehele jaar te verkrijgen

Pesto is lekker bij de borrel, op een toastje, pesto is verrukkelijk bij de pasta en pesto is altijd te maken omdat basilicum het hele jaar te verkrijgen is. Ook nog eens gezond door de groene kruiden en de pijnboompitten en voor de vegetariërs onder ons, een heerlijk recept om van te smullen.

Pak je vijzel als je die hebt, anders is de keukenmachine ook goed.

Dit recept voor pesto is de helft zout dan van een ander recept omdat we gebruik maken Emmentaler kaas in plaats van Parmezaanse en Pecorino. Bij deze bereiding zijn de zoute producten vervangen door minder zoute producten. Dit recept is met minder zout, nog steeds heerlijke saus bij de pasta of bij de borrel op een toastje.

Maar wat dacht je van een salade Caprese, mozzarella, basilicum en tomaatjes.

Pesto maken

Benodigdheden voor 2-3 personen
Wil je wat meer maken en invriezen?
Verdubbel dan de hoeveelheid en koop twee potjes basilicum.

Ingrediënten

20 gram = 2 eetlepels pijnboompitten
Plantje basilicum (= ongeveer 30 gram basilicum)
2 teentjes knoflook fijngesneden
4 el geraspte Emmentaler (= ongeveer 20 gram)
50 ml olijfolie extra vierge

Bereidingswijze

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan voor 3 minuten totdat ze een klein bruin kleurtje krijgen

Laat ze afkoelen op een bordje.

Pluk alle blaadjes van het basilicumplantje (geen steeltjes).

Snijd de blaadjes van de basilicum heel fijn.

Pel de knoflooktenen en snijd de knoflookteentjes klein (of doe de knoflook in de knoflookpers).

Rasp de Emmentaler kaas met de rasp.

Hak de inmiddels afgekoelde pijnboompitten in stukjes.

Meet de olijfolie af in een maatbeker.

Doe alles behalve de olijfolie in een vijzel (heb je geen vijzel, doe dan alles in de keukenmachine).

Wrijf alles fijn in de vijzel en doe beetje voor beetje een scheutje olijfolie bij het mengsel.

Doe zoveel olijfolie erbij totdat je een smeuïge dikke pasta krijgt.

Bewaar de pesto in een bakje (maximaal 3 dagen houdbaar in koelkast) of vries de pesto in.

Kook wat volkorenpasta gaar en serveer de pesto hierbij, heerlijk!

Invriezen van pesto

Dit gaat gemakkelijk met een ijsblokjesvorm:

  1. Lepel de pesto in de ijsblokjesvorm en vries deze in.
  2. Haal de pesto als deze is bevroren uit de vorm.
  3. Doe je de blokjes in een zakje of bakje en haal deze uit de vriezer wanneer nodig.

Op deze manier kun je altijd een hoeveelheid eruit halen die je nodig hebt.

Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥