- NoSalt.nl - https://www.nosalt.nl -

Tortilla uit de oven met veel smaak en minder zout

Tortilla uit de oven met veel smaak en minder zout

Mexicaans eten, wanneer doen we dat nu? Je hebt in Nederland in de grote(re) steden veel Mexicaanse restaurants en de ‘afhaal’ Mexicaan, een trend die inmiddels al enkele jaren oud is.

Bij deze afhaal vestigingen, ook veelal in grote steden, kan je alles bestellen, taco’s, burrito’s, enchiladas, fajita’s en quesadilla´s.

Wat is dat allemaal denk je misschien of komt het je allemaal bekend voor en ben je een grote fan van de Mexicaanse keuken? De namen van deze gerechten klinken allemaal prachtig en kan je uitspreken alsof je al jaren Spaans spreekt. De overeenkomst in (bijna) al deze schotels is een tortilla, of een taco (zeg maar een grote chips in de vorm van een bakje).

Tortilla

Een tortilla is niets anders dan een Mexicaanse pannenkoek. Hebben we in Nederland de pannenkoek, waarop we allerlei lekkers leggen zoals appel, kaas en tegenwoordig ook gerookte zalm en zelfs shoarma. De tortilla, deze kan gemaakt zijn van mais en van tarwe. Verwar deze tortilla niet met de Spaanse tortilla wat een aardappelgerecht is. Ben je op vakantie in Spanje, bestel deze dan want als hij goed is klaargemaakt is hij zalig.

Deze tortilla uit de oven is een voedzaam gerecht wat makkelijk is te maken, maar wel even tijd nodig heeft op het fornuis, zodat de smaken allemaal tot zijn recht komen in de saus, waarmee de tortilla’s worden gevuld. De gevulde tortilla’s worden bedekt met crème fraîche en geraspte kaas en kan je zo de oven inschuiven. Uit de oven komt dan een tortilla met een knapperig en zeer smaakvol laagje. Laat het gerecht even staan voordat je het serveert, want het is nogal warm als het zo uit de oven komt.

Geraspte kaas, gebruik hiervoor kaas met minder zout, wil je echt zout minderen gebruik dan Emmentaler, deze kaas is de helft minder zout dan ‘normale’ jonge of belegen kaas, scheelt toch alweer de helft!

Kleine tip: spoel de mais uit het blikje ook af onder de kraan, zo verlies je ook wat zout, laat wel uitlekken in een vergiet.

Tortilla uit de oven met veel smaak en minder zout

Deze ovenschotel is voor 4 personen als er een lekkere salade wordt bij geserveerd.

Ingrediënten

1 el olie

350 g gehakt (half om half of rundergehakt, net wat je lekker vindt)

1 ui, gesnipperd

1 blik gepelde tomaten (400 gram)

1 glas HAK bruine bonen met 0% zout (360 gram)

1 klein blikje mais (150 gram) afgespoeld onder de kraan en uitgelekt in een vergiet

1 bekertje crème fraîche (200 gram)

100 g geraspte Emmentaler kaas

Eventueel verse peterselie om te garneren

Bereidingswijze

Saus

Voeg 1 el olie aan de koekenpan toe en fruit hierin de ui glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en laat het een beetje bruin worden. Laat het gehakt uitlekken in een vergiet en laat het overtollige vet weglopen. (gebruik je rundergehakt heb je minder vet). Voeg het blik tomaten toe, vul het blik met water en voeg dit ook toe. Voeg de bruine bonen toe en zet laat voor 1 uur pruttelen op het kleinste pitje wat je hebt. Als het vocht bijna allemaal is verdampt, haal de pan van het vuur. Voeg het blikje mais toe.

Oven

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pak de wraps en verdeel de saus gelijkmatig over alle wraps (zorg dat je ze nog kan oprollen). Rol de wraps op en leg ze in een ingevette ovenschaal naast elkaar. Smeer de crème fraîche geheel uit over de tortilla’s. Bestrooi alles met de geraspte kaas en dek af met aluminiumfolie. Zet alles in een voorverwarmde oven van 180 graden. Bak de tortilla zo’n 15 minuten. Haal het aluminiumfolie eraf en bak nog eens 10 minuten in de oven zodat er een lekker bruin korstje op komt. Serveer de tortilla met een frisse groene salade met cherry tomaatjes en komkommer en garneer met peterselie.

Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker!

Geen zin in een ovengerecht? Maak dan deze Spaanse tortilla [1] in de pan.