- NoSalt.nl - https://www.nosalt.nl -

Zoutarme pannenkoeken

Zoutarme pannenkoeken

Zoutarme pannenkoeken

Pannenkoeken, ik ken maar heel weinig mensen die pannenkoeken niet lekker vinden en ik ken heel veel mensen en vooral kinderen die het heerlijk vinden! Want de pannenkoek, je kan er allerlei kanten mee op, zoet, hartig en ook als dessert doet een pannenkoek het altijd goed met wat vers fruit en ijs. Ik ben dol op pannenkoeken, ik eet het eigenlijk nog te weinig, maar ja, er zijn zoveel lekkere maaltijden. En ook past de pannenkoek in een natriumarm dieet, vandaar dit basis recept voor zoutarme pannenkoeken.

Pannenkoekrestaurant

Pannenkoeken zij zo óp en top Hollands, als je op de zondag naar een willekeurig pannenkoek restaurant gaat zit er het stampvol. Tenminste wel in mijn favoriete pannenkoekhuis wat ook nog eens in het bos ligt. Omdat pannenkoek beslag erg makkelijk is te maken zonder zout, eet ik toch een pannenkoek meestal thuis.

Pannenkoeken recept natriumarm

Of het waard is om het recept hier te vermelden weet ik niet, ik denk dat een goede pannenkoek recept altijd hetzelfde is. Maar hierbij dus mijn perfecte recept van een prachtig pannenkoek beslag. Voeg geen zout toe en dat zal je ook niet missen, want als je deze heerlijke pannenkoek gaat beleggen met (hartige) spulletjes zoals kaas, dan mis je het zout echt niet. Ga je voor de zoete variant dan zal je het zout zeker niet missen.

Favoriete zoutarme pannenkoek

Vaak maak ik twee pannenkoeken voor mezelf, maar ook wel eens drie (als ik niet te stoppen ben). Mijn eerste is altijd hartig, dus dan bak ik de pannenkoek, draai om wanneer de bovenkant gestold is, dan breek ik een eitje op de pannenkoek bestrooi deze met geraspte kaas en doe even de deksel op de pan zodat het ei kan stollen. Dat is mijn favoriete hartige pannenkoek zonder toegevoegd zout, niet helemaal zoutloos door de kaas, maar wel zoutarm. Daarna wordt het altijd een zoete pannenkoek, een hele simpele pannenkoek met basterdsuiker en kaneel. Het suiker knispert dan zo lekker tussen je tanden en opgerold smaakt de pannenkoek helemaal goed!

Pannenkoeken recept

Voor 8-10 pannenkoeken (afhankelijk van de dikte en de pan).

Ingrediënten

200 g bloem

2 eieren

1/2 liter melk

ca. 75 gram boter

Bereidingswijze

Zeef de bloem (zo voorkom je pannenkoeken met klontjes). Maak en kuiltje in het midden en breek hierin de eieren. Voeg ongeveer 2 dl melk toe en roer dit alles tot een glad beslag met een mixer of met de hand tot een glad beslag. Voeg al roerende de rest van de melk toe. Laat het beslag 30 minuten rusten (zodat de bloem het vocht goed kan opnemen).

Verhit een klontje boter in de koekenpan en schep met een grote (soep)lepel beslag in de pan. Maak een draaiende beweging met de pan zodat het beslag over de bodem kan uitvloeien en de bodem is bedekt met het beslag. Bak de pannenkoek op middelmatig vuur tot de onderkant lichtbruin is. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is, draai dan de pannenkoek en bak de andere kant lichtbruin.

Serveer de pannenkoek met wat jij lekker vindt: een eitje, kaas, suiker, stroop, honing of jam er zijn zoveel mogelijkheden!

Wil je meer pannenkoeken tegelijk bakken? Haal dan twee koekenpannen uit de kast en zet ze op het vuur. Wil je de pannenkoeken warm houden? Zet dan een pan water op het vuur en zet daar een bord op. Leg daar de gebakken pannenkoeken op en dek af met een theedoek.

Gebruik in pannenkoekbeslag geen zelfrijzend bakmeel, daaraan is vaak zout toegevoegd en wat bakpoeder. Je kan het beter zelf maken indien je iets wilt maken wat moet rijzen, zoals koekjes en muffins, zodat je precies weet wat erin gaat en kan je het zout eventueel weglaten.

Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥