Kaas met minder zout Welke kazen bevatten minder zout?

Kaas met minder zout

Kaas met minder zout, deze kazen zijn wel degelijk te koop in ons land. Je moet alleen weten welke kazen minder zout bevatten, want er zijn heel veel verschillende soorten kaas te koop. Maar welke kaas nu minder zout bevat, dat hebben we voor je uitgezocht.

Harde Hollandse kazen

Voor alle duidelijkheid, wij hebben het over harde kazen, de Hollandse kazen. Kaas die we op onze boterham leggen en de kaas die we raspen over ons eten en waarmee we ovenschotels gratineren. En waar we natuurlijk heerlijke kaasblokjes van snijden. Voor een heerlijk avondje op de bank of bij een gezellige borrel met vrienden of familie, lekker met mosterd.

Verschillende soorten kaas

Maar eerst even een korte inleiding over het verschil tussen fabriekskaas en boerenkaas, beide te koop in supermarkt en op de markt.

Fabriekskaas versus boerenkaas

Fabriekskaas wordt bereid met niet dagverse melk en de melk is afkomstig van veel verschillende melkleveranciers. Boerenkaas wordt op de boerderij geproduceerd. Alle kaas wordt op de kaasboerderij ambachtelijk bereidt. De melk die gebruikt wordt komt van de eigen koeien en wordt gemaakt van dagverse melk.

Boerenkaas minder zout dan fabriekskaas

Een fabriekskaas blijft langer in het pekelbad liggen dan boerenkaas. De kaas verliest hierdoor meer vocht en wordt zouter.

Fabriekskaas bevat gemiddeld 3 – 4 % zout, boerenkaas daarentegen bevat 2% zout. Dus met boerenkaas ben je al beter af dan fabriekskaas. Het is een makkelijk te maken keus, koop dus altijd boerenkaas als je de keuze hebt.

Bron: boerenkaasonline.

Kaas met minder zout

Vaak wordt onder kaas met minder zout verstaan dat de kaas zo’n 25% minder zout bevat dan de gewone, gemiddelde kaas waarmee hij wordt vergeleken.

Maaslander kaas met minder zout

In het verleden was dat eigenlijk altijd Maaslander die zich positioneerde als de kaas met 25% minder zout. En deze kaas was destijds daadwerkelijk ook 25% minder zout dan dezelfde kaas. Maaslander kaas was minder zout omdat hij korter in het pekelbad ligt dan de kazen waarmee de kaas wordt vergeleken. Maaslander is vaak nog wel de kaas met minder zout, maar niet meer de 25% zout die ze claimde. En is niet meer de kaas met het minste zout, want er zijn kazen die minder zout bevatten. De claim van Maaslander 25% minder zout wordt ook niet meer geclaimd door Maaslander, nu claimen ze 100% weidemelk te gebruiken in hun kazen. Dit is niet van invloed op het zoutgehalte in de kaas.

Milner kaas met minder zout

Ook de kazen van Milner zijn vaak minder zout, dan de vergelijkbare kazen die we kennen vanuit de supermarkt. Milner heeft niet de claim van 25% minder zout en positioneert zich zo ook niet, maar is vaak wel de kaas met minder zout.

Emmentaler, kaas met minder zout

Wil je echt kaas met minder zout eten?

Kies dan voor Emmentaler 45+ deze kaas bevat maar 0,4 gram zout. Dat is 75% minder zout dan de minst zoute variant van de kaas. Emmentaler is een Zwitserse kaas en kenmerkt zich door de gaten in de kaas. Emmentaler kun je gebruiken als broodbeleg, maar ook om te gratineren van ovenschotels en ook als blokje kaas bij de borrel is de Emmentaler zeer geschikt.

Wil je kaas met minder zout eten, kies dan voor Emmentaler kaas een zeer goed alternatief voor de kazen met te veel zout.

Kaas met minder zout en vet

Kaas met minder zout zijn boerenkazen, en kazen van verschillende merken zoals Milner en Maaslander, maar zorg er altijd voor dat je de jongste kaas koopt, deze is altijd minder zout dan de oudere, belegen kazen.

Vet in kaas

De aanduiding hoeveel vet in kaas zit wordt aangegeven op de verpakking, Daar staat het vetgehalte, het vetgehalte wordt aangeduid als: 10+, 20+, 30+, 40+, 45+, 48+, 50+ en 60+. Het vet in kaas bestaat uit meer dan 60% verzadigd vet en verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten.

Magere kazen

10+, 20+ en 30+ zijn kazen die aangeduid worden als magere kazen.

Wil je dus kaas eten met minder zout en minder vet, kies dan voor jonge kazen met een vetgehalte van 10, 20 of 30+. Dan heb je de kaas met minder zout en minder vet.

 

        

Meld je aan voor de nieuwsbrief!        Waarom?

        Je krijgt in je email box:

            √ Info over zoutarme producten

            √ Zoutarme recepten

            √ Tips en tricks


        Dus schrijf je nu in!