Shakshuka Heerlijk verrassend gerecht

Shakshuka
Shakshuka

Shakshuka

Wat is Shakshuka en hoe spreek je Shakshuka eigenlijk uit?

Shakshuka is een gerecht wat beroemd is geworden door Ottolenghi en zijn kookboeken. In elk van zijn kookboeken staat wel een recept van Shakshuka. Het komt oorspronkelijk uit Jeruzalem en Ottolenghi maakt er telkens zijn eigen varianten op. Je spreekt het uit zoals je het schrijft…shakshuka.

NoSalt heeft natuurlijk een simpele en zoutarme variant op shakshuka ontwikkeld. Simpel zeg ik, want we beginnen gewoon met de basis van de Shakshuka en daarna zien we wel weer verder. Je kan er zoveel mee doen als je wilt, je kan van alles toevoegen.

De basis is eigenlijk heel simpel: ui, tomaat en ei. Dat zit in elk gerecht wat wij zijn tegengekomen. Garneringen en toevoegingen zijn allemaal naar eigen wens. Dus maak deze basis shakshuka eens en je zult zien, dit komt vaker op het menu.

Serveer shakshuka lekker met dik vers gesneden brood met minder zout. Wat je natuurlijk ook zelf kan bakken. Het gerecht staat bij de hoofdgerechten, maar is eigenlijk een verlaat ontbijtgerecht.

Shakshuka_verticaal (1 van 1)

Shakshuka

Shakshuka

2- 3 personen

< 30 minuten

Ingrediënten

1 theelepel komijnzaad

2 eetlepels olie

1 ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, geperst

1 theelepel paprikapoeder

1/2 theelepel chilipoeder

1 rode paprika, in blokjes gesneden

1 blik gepelde tomaten (tomatenblokjes zijn zout)

1 pot HAK bruine of witte bonen in tomatensaus met 0% zout

3-4 eieren (naar wens)

peterselie, gehakt voor garnering

Bereidingswijze

Rooster het komijnzaad 2 min. op hoog vuur. Voeg de olie en de ui toe en bak op middelhoog vuur glazig in 5 minuten. Voeg de knoflook, het paprikapoeder, chilipoeder toe en bak nog eens 1 minuut. Voeg de paprika toe en bak mee, tot de paprika zacht is 3 minuten.

Snijd de gepelde tomaten in kleinere stukken in het blik met een mes. Giet langzaam de stukjes gepelde tomaten in de pan samen met de bonen en laat dit even 5 minuten sudderen. Maak 3 kuiltjes in het tomatenmengsel en breek de eieren hierin. Dek af en laat gedurende ongeveer 8-10 minuten of tot het wit van de eieren niet meer doorschijnend. Strooi de gehakte peterselie over de shakshuka en serveer met lekker dikke sneden brood.

Variatietip: strooi basilicum over de shakshuka of meng er nog wat mais doorheen.

Picture credits: Linda Xiao.

Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥

        

Meld je aan voor de nieuwsbrief!



        Waarom?

        Je krijgt in je email box:

            √ Info over zoutarme producten

            √ Zoutarme recepten

            √ Tips en tricks


        Dus schrijf je nu in!