Gebakken schol met basilicumsaus
Gebakken schol met basilicumsaus
Makkelijk, snel en lekker! Dat is deze schol uit de pan, verse basilicum kun je overal kopen en is in deze tijden in overvloed aanwezig. Dus misschien kan je zelfs wat meer maken van de saus, want de basilicum saus smaakt niet alleen lekker bij vis maar ook bij mozzarella en tomaat. De koriander in het recept geeft net een lekkere twist aan de saus, het proberen waard!
Verse koriander koop je vaak in toko’s voor weinig en je krijg er vaak een hele bos. Wel eens koriander pesto gemaakt? Vervang de basilicum door de koriander en je hebt koriander pesto, zie het recept voor pesto.
Gebakken schol met basilicumsaus
< 20 minuten Bereidingstijd
2 personen
Ingrediënten
2 hele schollen, panklaar
30 g verse basilicum
1 eetlepel sherryazijn of witte wijnazijn
75 g Griekse yoghurt
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
zwarte peper, versgemalen
½ citroen
50 g bloem
40 g ongezouten boter of vloeibare margarine
Bereidingswijze
Doe het basilicum met steeltjes in de keukenmachine en voeg de azijn en 2-3 eetlepels water toe. Je kunt ook een hoge kom en een staafmixer gebruiken. Pureer het geheel tot een gladde saus en meng de yoghurt en gemalen koriander erdoor. Breng het sausje op smaak met peper en verdun het eventueel met nog een scheutje water, het mag een vrij dunne saus zijn.
Knijp de citroen boven de schol uit en wrijf de schollen in met peper. Strooi de bloem op een bord en wentel de schollen er een voor een door. Schud de overtollige bloem er weer af. Verhit de boter in een vispan en bak de schollen (eventueel een voor een) in 4-8 minuten mooi bruin en gaar. Keer de vis voorzichtig met behulp van twee spatels.
Serveer de schol op warme borden en zet op elk bord een klein schaaltje met het basilicumsausje.
Tip: Lekker met een salade van wortel en doperwtjes. Ga uit van grof geraspte winterwortel of een zakje kant-en-klare worteljulienne en 200 gram koelverse of diepvries doperwten die je beetgaar kookt. Overgiet de wortel in een zeef met kokend water en laat dit goed uitlekken. Klop een dressing van citroensap, geraspte mierikswortel, olijfolie en peper en schep de wortel en doperwten met wat fijngehakte bieslook erdoor.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Visrecepten.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥