zonder zout

Zonder zout

Wat houdt dat nu eigenlijk in? Zonder zout?

Zonder zout kan betekenen dat je zonder zout wil eten en ben je op zoek naar recepten en of producten zonder zout. Alvorens we doorgaan op producten en recepten zonder zout. Hier een kleine uiteenzetting over zout.

Zout zit van nature in producten in de vorm van natrium. Zout bestaat uit 40% natrium, als we het over zout hebben spreken we altijd over keukenzout. De hoeveelheid in onbewerkte producten is niet veel, maar wel genoeg om ons lichaam te laten functioneren. We hoeven dus geen extra zout toe te voegen aan de maaltijd.    

Zout zonder zout

Het is kort en krachtig en erg duidelijk, er is geen zout zout zonder zout, alle zout is zout en bevat natrium. Het enige verschil in de soorten zout is de winning van het zout, hoe wordt het zout gewonnen. En natuurlijk of het kleine korreltjes zijn of zoutkristallen of zoutvlokken, die de smaak beïnvloeden. Dat is het enige verschil, er is geen zout zonder zout.

Eten zonder zout en koken zonder zout

Koken zonder zout kan betekent dat je geen zout toevoegt en geen (te) zoute producten gebruikt bij het koken. Dat wil zeggen dat alle ingrediënten vers en onbewerkt moeten zijn. Want in alle bewerkte producten is zout toegevoegd, dat kan zijn om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te verhogen. Er zijn verschillende redenen dat fabrikanten zout toevoegen.

Daarom is eten zonder zout en koken zonder zout, ook een uitdaging maar geen uitdaging die niet te doen is. Koken zonder zout is eigenlijk koken met verse ingrediënten en niet (te) veel gebruik maken van flesjes, potjes, zakjes en pakjes. Want in de potjes, flesjes, zakjes en pakjes is veel zout toegevoegd om de verschillende redenen zoals hierboven is beschreven.

Koken zonder zout, waar begin je?

5 eerste stappen om te koken zonder zout

  1. Kook niet uit pakjes en zakjes en vermijd kant en klaarmaaltijden
  2. Lees etiketten in de winkel zorgvuldig en koop van alle producten de minst zoute variant of de ongezouten versie
  3. Kook met verse ingrediënten en producten
  4. Voeg geen zout toe tijdens het eten en laat het zoutpotje in de kast staan
  5. Koop ongezouten snacks zoals pinda’s en chips

Tot slot kies een vijftal recepten uit die geen tot weinig zout bevatten en kook deze wat vaker in de week, of kook ze in wat grotere porties en vries ze in. Zodat je tijdens een drukke week, makkelijk een maaltijd uit de vriezer kan halen.

Op zoek naar recepten zonder zout? Klik hier voor enkele hoofdgerechten.

We hebben ook een nieuwsbrief die we versturen over alles wat met koken en eten zonder zout heeft te maken. Klik hier om je in te schrijven. 

        

Meld je aan voor de nieuwsbrief!        Waarom?

        Je krijgt in je email box:

            √ Info over zoutarme producten

            √ Zoutarme recepten

            √ Tips en tricks


        Dus schrijf je nu in!