Zoutarm dieet waarom

Zoutarm dieet waarom

Waarom een zoutarm dieet? Natrium speelt een belangrijke rol in de vochthuishouding van ons lichaam.  Een zoutarm dieet kunt om verschillende redenen geadviseerd worden. Dit kan zijn omdat u een verminderde nierfunctie, een verhoogde bloeddruk oftewel hypertensie. Het kan ook zijn dat je veel vocht vasthoudt, ook wel bekend als oedeem. Maar ook bij hartfalen of bij zwangerschap wordt geadviseerd minder zout, oftewel een zoutarm dieet te volgen.

Mensen met een overgewicht hebben vaak last van een hoge bloeddruk en lopen door te veel extra zout nog meer kans op hart- en vaatziekten.

Te veel zout

Te veel zout is slecht voor iedereen. Dus niet alleen voor mensen met een te hoge bloeddruk, al kunnen zij wel het beste extra opletten met zout. Dus waarom een zoutarm dieet.

Bij het eten van te veel zout kan oedeem ontstaan. Bij oedeem houdt het lichaam vocht vast. Hierdoor kan weer een verhoogde bloeddruk ontstaan. Een teveel aan zout verdwijnt via de urine en door te zweten.

Er zijn ongewenste effecten bij het eten van te veel zout:

  • Verhoogde bloeddruk. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 g zout  (1,8 gram natrium) per dag , verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
  • Hart- en vaatziekten. Minder zout eten verkleint mogelijk de kans op hart- en vaatziekten.
  • Nierziekten. Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel zout binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen.
  • Maagkanker. Er zijn aanwijzingen dat door te zout eten het risico op maagkanker toeneemt. Er is te weinig onderzoek om een uitspraak te doen over het verband tussen zout en het risico op maagkanker.
  • Botontkalking. Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt zorgt zout eten niet voor problemen met je botten en gebit.

Bron: Voedingscentrum.

Hoeveel zout mag ik bij een zoutarm dieet?

Een zoutarm dieet is een dieet waarbij men maximaal 5 – 6 gram zout per dag binnenkrijgt. De aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram zout op een dag. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium, zout bestaat namelijk uit 40% natrium.

Tips om minder zout te eten

10 tips om minder zout te eten.

Zoutarme producten

Alle zoutarme producten op een rij.

 

Wil je meer weten over zoutarm eten en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van minder zout eten?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van NoSalt en maak kans op leuke producten.

Schrijf je in.

 

 

        

Meld je aan voor de nieuwsbrief!        Waarom?

        Je krijgt in je email box:

            √ Info over zoutarme producten

            √ Zoutarme recepten

            √ Tips en tricks


        Dus schrijf je nu in!